Faalangt

VoorKanjers! Kindercoach Gouda Paardencoach Cindy Bouwers Paardentrainer Grondwerk

Faalangst komt veel voor in het dagelijks leven. Iedereen heeft er weleens last van maar wat is het nu eigenlijk precies?

Faalangst is de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen. Het wordt opgeroepen door negatieve piekergedachten in je hoofd zoals: ik ben dom, ik kan het toch niet, ik ben niet goed genoeg of zie je wel het lukt niet. Deze gedachten zorgen ervoor dat de angst alleen maar erger wordt. Door die gedachtes sta je soms letterlijk stil. Je durft iets niet meer te doen. En daarmee maak je de gedachtes groter. Want door het niet te doen faal je dus ook.

Kinderen hebben hier snel last van omdat ze nog niet geleerd hebben om ermee om te gaan. Hoe ze de gedachten kunnen omdraaien tot helpende gedachtes. Doordat kinderen bang zijn om fouten te maken kunnen ze sneller opgeven, boos worden of ontwijkend gedrag vertonen. Bij faalangst kun je er echt wakker van liggen, je ziek voelen en op momenten dat je moet presteren klap je letterlijk dicht.

Er zijn 2 soorten faalangst. Actieve en passieve faalangst. Actieve faalangst is als je gaat overcompenseren, dus meer oefenen, over concentreren en daardoor ontstaat oververmoeidheid. Hierdoor worden prestaties juist minder in plaats van meer. Passieve faalangst is juist het tegenover gestelde. Je gooit als het ware de handdoek in de ring. Wat heeft het allemaal voor zin?

Samen met Partout en Prago kunnen we gaan werken aan je gedachten omzetten naar helpende gedachten. Hierdoor werken we actief aan de faalangst en aan technieken om de volgende keer vol vertrouwen een situatie tegemoet te treden. We gaan kijken wat voor jou de beste methode is om met je angst om te gaan en werken aan een blije jij.

Gepubliceerd door Cindy-voorkanjers

Mijn naam is Cindy Bouwers. Drijvende kracht achter VoorKanjers! Kindercoach en eigenaar van de paarden Partout en Prago. Ik zie graag kinderen opbloeien in hun eigen doen en laten. Mijn droom is om kinderen te helpen positief te denken en een gevoel van eigenwaarde mee te geven. Want elk kind dat een positieve insteek in het leven heeft, is er één.

%d bloggers liken dit: