Coaching en het uiten van je emoties

Iedereen praat altijd over emoties, maar wat zijn het nou eigenlijk?

Een emotie is een innerlijke beleving of moeilijk te omschrijven gevoel. De vier bekendste emoties zijn angst, vreugde, verdriet en boosheid. De wetenschap heeft ontdekt dat er totaal 27 verschillende emoties zijn, namelijk: bewondering, aanbidding, esthetische waardering, amusement, angst, ontzag, vreemdheid, verveling, rust, verwarring, hunkering, afschuw, empathische pijn, vervoering, afgunst, opwinding, vrees, verschikking, interesse, vreugde, nostalgie, romantiek, droefenis, tevredenheid, seksuele opwinding, sympathie, triomf.

Deze emoties kunnen worden opgeroepen of spontaan optreden. Emoties zijn subjectieve gevoelens en gaan samen met lichamelijke reacties, gezichtsuitdrukkingen en gedrag. Ze zijn voor ieder mens anders. Wat de één spannend vindt kan een ander juist heel erg fijn vinden. Wat de één verdriet geeft kan een ander juist vreugde geven. Denk maar eens aan een rit in de achtbaan, sommige mensen vinden dit helemaal geweldig terwijl andere mensen het helemaal niets vinden. Dat gevoel dat je op dat moment ervaart laat zich soms moeilijk in woorden vangen. Want hoe kun je uitleggen wat het met je doet.

Emoties zijn ook niet altijd zichtbaar. Soms worstelen we in onszelf met bepaalde gevoelens maar hebben we de woorden niet om deze te uiten zodat andere mensen het snappen. Als je vaak tegen een muur oploopt met je emoties, wordt het een gewoonte om ze binnen te houden. Erover praten erover lukt dan niet meer. Het wordt erger en erger tot het er allemaal in 1 keer uitkomt. Om te leren je emoties weer gedoceerd te uiten kunnen Partout en Prago je helpen. Samen met onze coachpaarden geven wij je weer woorden aan je emoties en helpen je begrijpen dat ze er mogen zijn, dat ze het waard zijn om te delen. Dat het makkelijker wordt om te delen.

Paarden kunnen luisteren zonder meteen een oordeel klaar te hebben. Tijdens de kindercoaching gaan we samen met de paarden aan de slag om je handvaten te geven. Je hoeft niet meteen al je gevoelens en emoties op tafel te leggen maar we leren je wel om ze te delen. En door ze te delen leer jij dat je er mag zijn. Met al je gevoelens en emoties.

Gepubliceerd door Cindy-voorkanjers

Mijn naam is Cindy Bouwers. Drijvende kracht achter VoorKanjers! Kindercoach en eigenaar van de paarden Partout en Prago. Ik zie graag kinderen opbloeien in hun eigen doen en laten. Mijn droom is om kinderen te helpen positief te denken en een gevoel van eigenwaarde mee te geven. Want elk kind dat een positieve insteek in het leven heeft, is er één.

%d bloggers liken dit: