Verdriet bij kinderen

knuffel coachpaard kindercoaching voorkanjers gouda paardencoach

Meestal is het leven kan kinderen een feestje. Spelen, samenzijn, kletsen met vriendjes, niets moeten en een goed cijfer. Alle kleine momenten maken het leven goed. Maar bij het leven hoort soms ook verdriet. Omdat het even niet gaat. Omdat ze vallen en zich pijn doen. Ze worden buitengesloten of ze voelen zich gewoon verdrietig en willen even huilen. Omdat ze iemand missen of omdat er iemand is overleden. Of de ouders gaan scheiden en alles is nog onzeker.

Soms kunnen we er wat aan doen, soms is even uithuilen gewoon goed. We kunnen ze vasthouden en ze een knuffel geven. Er hoeft niet altijd een reden voor verdriet te zijn. Soms is het de spanning van de dag die zich heeft opgebouwd. Soms heeft het een concretere reden. Is het vallen of missen.

Geef je kind de ruimte om te huilen. Om zich veilig te voelen. Door er te zijn en met aandacht te luisteren. Er wordt vaak aangegeven dat huilen niet “mag” dat het niet nodig is. Dat je sterk moet zijn en dat je je niet moet aanstellen.

Maar is het wel aanstellen als je aangeeft dat je verdrietig bent? Dat je aangeeft vanuit je hart dat je hulp nodig hebt? Hulp in de vorm van een knuffel? In de vorm van een luisterend oor? In de vorm van leren hoe je om kunt gaan met het gevoel van verdriet?

Emoties mogen er zijn. Ze zullen er zelfs altijd zijn. Je kunt ze binnenhouden maar hoeveel rust geeft het om het op te lossen in plaats van ermee te blijven zitten? Maar hoe kan je het oplossen als je geen woorden hebt. Als je wel voelt dat je verdrietig bent maar niet precies weet waarom.

Hoe fijn is het dan als er een kindercoach is die je kan helpen. Die samen met de paarden woorden weet te geven aan je verdriet. Die handvaten biedt om je te uiten. Niet dat je opeens alles moet vertellen. Maar Prago en Partout kunnen wel woorden geven aan je gevoel. Door er voor je te zijn. Door geduldig met je mee te lopen. Door die knuffel te aanvaarden. Waardoor jij hun warmte mag voelen.

Gepubliceerd door Cindy-voorkanjers

Mijn naam is Cindy Bouwers. Drijvende kracht achter VoorKanjers! Kindercoach en eigenaar van de paarden Partout en Prago. Ik zie graag kinderen opbloeien in hun eigen doen en laten. Mijn droom is om kinderen te helpen positief te denken en een gevoel van eigenwaarde mee te geven. Want elk kind dat een positieve insteek in het leven heeft, is er één.

%d bloggers liken dit: