Laat kinderen hun eigen stem gebruiken

Wij willen graag van alles invullen voor elkaar. Gedachtes, emoties en zelfs zinnen vullen we in voor een ander. Als de taalontwikkeling van kinderen nog beperkt is gebruiken we dit om ze te stimuleren en ze te leren begrijpen. Op latere leeftijd kan dit vooral een beperking zijn. Daarbij ontnemen we de ander de kans om hun eigen stem te gebruiken. Om ze hun eigen mening te laten verwoorden. Hoe vaak antwoord je niet voor je kind? Hoe vaak geef je ze de kans om het echt zelf te doen?

Vaak is tijd de boosdoener. In de snelheid van de dag hebben we geen tijd om alle keuzes aan te horen en ze rustig een afweging te laten maken. Zelf laten aankleden kost teveel tijd. Zelf brood laten smeren en zelf alles weer opruimen zorgt voor ergernis en dus doen we het maar ‘even’ snel zelf.

Tijd is kostbaar en moet goed gebruikt worden. Daardoor vergeten we te genieten. Te genieten van je kinderen. Echt even te kijken naar je kinderen. We vergeten echt te luisteren naar de opbloeiende persoonlijkheid en de ontwikkeling van de kinderen tot zelfstandige mensen met een eigen mening.

Geef je kinderen een stem.

 

 

 

 

Gepubliceerd door Cindy-voorkanjers

Mijn naam is Cindy Bouwers. Drijvende kracht achter VoorKanjers! Kindercoach en eigenaar van de paarden Partout en Prago. Ik zie graag kinderen opbloeien in hun eigen doen en laten. Mijn droom is om kinderen te helpen positief te denken en een gevoel van eigenwaarde mee te geven. Want elk kind dat een positieve insteek in het leven heeft, is er één.

%d bloggers liken dit: