VoorKanjers! helpt bij dyslexie

VoorKanjers! Kindercoach hulp dyslexie paard pony

Zittend op een pony een boek lezen. Geen allerdaagse verschijning maar voor kinderen met dyslexie zou het zomaar een uitkomst kunnen zijn. Kinderen met dyslexie zijn woordblind, verwisselen letters en hebben meer moeite met klankgroepen. In het dagelijks leven en op school zorgt dit vaak voor frustratie omdat ze niet mee kunnen komen.

Met het IQ van de kinderen is meestal niks mis maar de letters dansen. Zo ook bij M. Zodra ze een boek moet lezen wordt er gehakt en geplakt. Schijnbaar makkelijke woorden blijven een probleem. Dit maakt het ingewikkeld om het verhaal te snappen. M. is zo bezig met de letters en de woorden dat de zinnen en daarmee het verhaal niet binnenkomt.

Samen met VoorKanjers! Kindercoach Cindy is ze aan de slag gegaan met het lezen. De eerste sessies waren vooral om haar weer zelfvertrouwen te geven. Want als iedereen roept dat je dom bent omdat je “nog steeds niet” kunt lezen dan doet dat wat met je als kind. Als afsluiting van elke sessie leest ze op toetje.

Cindy geeft aan: “Er zijn studies gedaan naar het effect van beweging op kinderen. Kinderen van nu bewegen te weinig diagonaal, over hun eigen middellijn. Vroeger kregen kinderen meer beweging. Touwtjespringen, elastieken, hinkelen. Juist dat soort bewegingen bevorderen de concentratie van het kind. De twee hersenhelften werken op dat moment goed samen. De bewegingen van pony Partout stimuleren beide hersenhelften en door die bewegingen kan M. zich beter concentreren op het lezen.”

Het eerste rondje gaat het lezen altijd nog heel hakkelend. Maar met ieder rondje hoor je de leessnelheid vooruitgaan en komt er meer intonatie in haar stem. Waar ze aan het begin nog woord voor woord leest, leest ze aan het einde van de sessie zinnen vloeiend achter elkaar.

M. zelf gaat nog steeds met plezier elke week lezen op Partout. En door de sessies leest ze thuis ook meer. Uit zichzelf en dat is een hele overwinning.

Mayra leert beter lezen door ritjes op pony Partout

Gepubliceerd door Cindy-voorkanjers

Mijn naam is Cindy Bouwers. Drijvende kracht achter VoorKanjers! Kindercoach en eigenaar van de paarden Partout en Prago. Ik zie graag kinderen opbloeien in hun eigen doen en laten. Mijn droom is om kinderen te helpen positief te denken en een gevoel van eigenwaarde mee te geven. Want elk kind dat een positieve insteek in het leven heeft, is er één.

%d bloggers liken dit: